01/03/2018
En neurologisk obalans har att göra med signaleringen från muskel- hjärna och hjärna- muskel. Detta är något kroppen har skapat som ett system för att vi ska kunna röra oss utan att behöva tänka då det sköts autonomt av vårt centrala nervsystem. Tänk dig likt ett datasystem. Precis som ett datasystem har kroppen också ett backupsystem som slås på när vi behöver de som mest- exempelvis för att kunna utföra de vi vill göra.
Hjärnan har 1 uppgift varje dag och de är att få oss att överleva dagen. Den struntar i HUR vi utför en rörelse bara vi kan utföra den på något sätt.
Detta kan dock skapa problem efter ett tag då det kommer till en viss gräns där kroppen fått kompensera (använda backup systemet) alldeles för länge och börjar därefter säga ifrån genom att signalera med smärta.
Detta är något vi dagligen jobbar med och beroende på vad de handlar om så är prognosen och behandlingsresultaten goda.
När man pratar om en strukturell skada så som exempelvis plantar fasciit eller tendinopati så föreligger de en strukturell förändring i en vävnad eller struktur
Prognosen för denna typ av besvär är således annorlunda.
Låt oss gräva oss in lite på djupet för att lättare förstå vad som sker på cellnivå vid en reparation av en skada eller förändring av en struktur.
Om du till exempel tar ett foto på dig för 3 år sedan och nu kommer de inte vara en enda cell i din kropp som existerar i de 3 år gamla fotot. Din kropp har helt och hållet bytt ut varje cell i din kropp.
Men hur vet då vävnaden hur den ska bygga och fördela ny vävnad i kroppen?
När den cellulära processen pågår behöver vi ha någon form av signal till vävnaden så kroppen vet hur den ska fördela ny vävnad. Precis som vi kommunicerar med språk kommunicerar vår vävnad med kraft/belastning och stimulans.
När celler förnyar sig, gör dom de på så sätt att den inte ger dig större räckvidd än vad DU utsätter den för. Vävnad kommer alltid adaptera sig efter DIN stimulans och belastning som du ger den.
Skadad/förändrad vävnad tar tid att reparera. Vid strukturella förändringar är det således ingen quickfix som vi kan behandla bort på 1-2 behandlingar. Men beroende på hur du sköter din rehab, det vill säga rätt belastning och stimulans till vävnaden, kan du påverka ditt resultat till de bättre.
Ger vi inte kroppen detta kommer den att tro att vi inte behöver lägga någon energi i detta område och löser då det själv med att försöka stabilisera upp strukturen i form utav vävnadspålagringar vilket i sin tur leder till minskad range of motion och sämre kontroll över detta område. Därav är de oerhört viktigt att sköta sin rehab vid en skadad/förändrad vävnad eller struktur.