Din Naprapat Helsingborg / Rehab & Performance
Ängelholmsvägen 27, Helsingborg
0723 75 65 68 / 0709 82 07 84

Flexibilitet kontra mobilitet – vad är skillnaden?

21/11/2017

– Vad är skillnaden och varför har det någon betydelse?

I denna artikel kommer jag prata om flexibilitet och mobilitet- skillnaden mellan dessa två komponenter och varför det spelar någon roll.

Flexibilitet är en term som visar på hur mycket en arm t.ex. kan böjas utan att gå sönder. Förmågan att passivt uppnå en rörelse.

Tänk dig att du står på ett ben och håller upp de andra benet med händerna mot bröstet. Detta är din passiva rörelseförmåga. Tar du bort händerna från benet och försöker hålla benet uppe visar det på din aktiva förmåga. 9 fall av 10 kommer inte kunna hålla uppe benet lika högt utan handen som stöd.

När man pratar om flexibilitet så brukar man tala om ”useless range”. Dvs. den passiva rörelseförmågan en person har i en led som man inte har någon aktiv kontroll över.

Att bara töja/ stretcha en struktur passivt kommer endast bidra till att du får en ökad passiv rörelse i området utan någon styrka eller kontroll över.Vem behöver passiv rörelseförmåga när vi aktivt måste använda vår kropp dagligen för allt den är till för?

Vi har i generationer och årtusenden fått kliva över stockar och stenar, gått på ojämnt underlag i skog och mark. Hur vore de om vi hela tiden skulle behöva ha hjälpmedel och stöd för att aktivt kunna ta oss fram? Även ifall vi knappt behöver lyfta på fötterna längre för att ta oss fram i dagens moderna samhälle, finns det mkt som underlättar med en stark och rörlig kropp när de kommer till vardagliga sysslor.

Funktionell mobilitets träning är ett försök att träna / fånga in den passiva rörelseförmågan och göra den aktiv genom att få kontroll och styrka över rörelsen i både långa och korta positioner,där vi oftast inte är eller tränar i vilket då resulterar i att dessa områdena är otränade och svaga.

Med detta sagt hjälper det inte att bara strecka passivt för att få bättre mobilitet och kontroll i området. Precis som vi kommunicerar med språk kommunicerar våra celler i kroppen genom kraft/spänning. Vi måste aktivt stimulera våra celler för att få rörelsen dit vi vill. Precis som med styrketräning – du kan inte träna upp en muskel utan att stimulera muskelfibrerna genom spänning.

/Malin